Gäddfiske i Munksjön


Idag var en varm dag men det blåste ordentligt.
Det stoppade ändå inte mig och Martin att ta en fisketur med båten.

Vinden och vågorna var jobbiga och med elmotor är det inte det enklaste att parera sidovind av detta slaget.
Men Martin gjorde ett riktigt bra jobb, han kan styra rätt nästan hela tiden.

Vi vittjade mörtstugorna och fick ihop 10 st mörtar, sedan begav vi oss ut mot Tabergsåns utlopp för gäddmete.
Vi låg där ett tag men det blåste på tok för mycket så vi gled in i viken (där de andra sagt länge att det är dåligt fiske) och ankrade upp intill vassen.

Inne i viken var det jättelugnt och riktigt skönt. När vi fått ut gäddmeteriggarna så började några stora fiskar att vaka runt båten där inne i viken. Antingen var det Abborre runt eller till och med över ett kilo eller så var det Gös. Vi såg klart och tydligt när ytan exploderade då de slukade någon insekt eller mindre fisk men vi lyckades aldrig riktigt se vilken art det var.

Det tog en stund innan jag fick mitt första napp. Det betedde sig väldigt underligt. Flötet gled, för fort för att vara mörten, på ytan. Det bytte riktning och någon gång ibland sjönk det sakta ner.
Jag gjorde ett mothugg och kände att jag hade fisk på. Men inga skakningar eller huvudryck att tala om utan det verkade som att den givit upp redan innan den tog mörten. Några sekunder senare släppte den tyvärr så jag fick aldrig reda på vad det var för art. Kanske var det en Abborre eller Gös som tagit min mört.

Ut med en ny mört på kroken och efter ett litet tag hade jag åter napp. Den här gången gjorde jag några extra ryck i mothugget, som Martin instruerat mig, och nu satt fisken fast.

Den ville verkligen inte ge upp och gjorde många sköna rusningar. När jag fått den intill båten och den slutat rusa ner mot botten så gav jag Martin spöet och lyfte upp gäddan försiktigt.
Jag trodde att den skulle vara nytt personligt rekord då den var riktigt tjock om magen och säkert runt 95-100cm lång men det blev inget nytt rekord. Jag är lika glad för det, den här gäddan var väldigt efterlängtad efter så många bompass medan de andra fått gädda.


Första Munksjögäddan för i år - 4650g


Nu är man bara mer taggad och vill ut på sjön för att försöka lura upp det där riktiga monstret som simmar i djupet.
Men det får bli en annan dag.
Kommentarer

Christian *tintin* Johansson

2009-04-28 - 15:59:43
Tackar :)Ja så gör säkert Braxen men jag har aldrig sett dem göra den typen av rullningar. Och visst kan Gös gå upp och ta insekter eller småfisk så att deras rygg går över vattnet.Men visst kan jag ha fel, jag är ingen expert :P

Magnus

2009-04-28 - 16:33:40
Jag tror nog också på Braxen Tintin, men nog går Abborren upp och bryter ytan med sitt segel och jagar småfisk.. Men då brukar det plaska ordentligt av ett helt stim. Lite tråkigt att folk inte kan skriva ut sina namn när de kommenterar förresten. Har hänt mig med...

Fiskaren

2011-06-22 - 10:12:51
tjena!

undrar lite om du har något bra ställe att fiska gös i munksjön. (ingen båt)

sen undrar jag också om det är bra att gäddmeta där tabergsån går ihop med munksjön ?

Skriv en kommentar