Abborrepimpel


Tre av oss i fisketeamet tog E4an ner en liten bit och platsen blev en mindre sjö som ingen av oss hade fiskat i innan.
Isen var 30 cm och det var säkert 5 cm snöblask. Det regnade lite grann i början och under dagen kom några små regnskurar. Kallt var det och extra kallt efter att vantar och mössa börjat bli riktigt våta.
Jag fick första abborren, en riktigt liten borre som jag satte direkt på mitt ismetespö.

Det tog inte lång tid innan vippan löste ut och jag sprang bort för att se om det var ett bomfäll eller ifall det faktiskt var en större fisk som kommit dit och mumsat i sig min lilla Abborre.
Väl där så märkte jag fort att det var en storre fisk som tagit min betesfisk, linan hade snott sig runt en av pinnarna som står upp för att hålla spöet på plats men det stoppade inte fisken från att dra ut linan från rullen i rask takt.
Jag gjorde mitt bästa för att så snabbt som möjligt trassla upp och frigöra linan, tog tag i spöet och gjorde ett ordentligt mothugg. Då märkte jag att jag inte dragit åt slirbromsen sedan jag trixade med den sist och det var nog för att monstret skulle kunna spotta ut betesfisken och simma vidare. Ingen fisk fortfarande på mitt ismete men jag ger inte upp.
Jag kastade ut igen men inget mer hände på mitt ismetespö under resten av dagen.

Kompisarna hade också var sitt fäll men de lyckades inte heller att kroka den. Martin var helt klart närmast som hade en gädda bara några decimeter från hålet innan en krok fastnade i underkanten av isen. Borren satt kvar på en krok men gäddan var spårlöst försvunnen.

Martin satt och pimplade i lugnan ro, jag stod och pratade med honom och Magnus stod hundra meter bort i full färd med att borra ett hål när plötsligt Martin får på något på sitt pimpelspö.
Jag inser fort att det är något stort när jag ser Martin ställa sig upp och hålla ett hårt tag i linan som bara glider och glider.
Martin landar vår första storabborre för dagen, en riktigt fin riddare på 590g


Martins Abborre 590g

Då vaknade hoppet för mig också och jag satte mig med pimpelspöet i handen.
Det tog bara en liten stund så hade även jag landat en fin Abborre.


Min Abborre 610g


Det blev tyvärr inte fler riddare den här dagen men det ska säkert vara is nog för att kunna klämma in några fler pimpelturer. Fiske är underbart, frustrerande många gånger men alldeles, alldeles underbart.

Nu är kvällen här och det är snart dags att lägga sig och sova. Söndag blir förmodligen nästa fisketur.
Önska oss ett riktigt skitfiske!

Rosa guld - Laxodlingens baksida


Jag såg precis veckans Uppdrag Granskning där de tog upp Laxodlingar i Norge och hur hållbart det verkligen är att odla upp Lax istället för att fiska upp den från haven.
Forskningsresultat och uppgifter från projektansvariga visade att det krävs 1,5 - 2,5 kilo fisk fångad från haven på varje kilo Lax som odlas. Detta alltså genom att fisk fångas i kopiösa mängder som mals ner och blir till pellets som Laxarna i sin tur matas med.

Man blir ju mörkrädd när politiker, odlare och affärer som Ica och Coop nästan bara rycker på axlarna och säger att det inte är deras problem och att de "ska ta upp det med fodersäljarna"

Att forskarnas och experternas råd inte är värt ett dugg när politikerna ska bestämma kvoterna för yrkesfiskarna.
Att det överhuvud taget ÄR politiker som sitter där och bestämmer detta är ju helt ohållbart. De vet ingenting och de lyssnar hellre på yrkesfiskarnas lobbyister än experterna och forskarna som varnar för att haven håller på att utfiskas, våra hav kommer att bli tomma!

Sedan 50-talet har världens fiskbestånd sjunkit med 75%.
Större fisk är ännu värre drabbat och nu är det 10% kvar i haven jämfört med 50-talet.

En global katastrof är på antågande och det är inte jordbävningar, vulkaner eller meteoriter. Det är inte översvämmningar eller skogsbränder.
Det är politiker som luras att klubba igenom fiskekvoter som inte är hållbara, som är högre än vad all expertis rekommenderar.

Klicka här för att komma till Uppdrag Gransknings sida på SVT, där kan man se programmet

Ismete & pimpel, jag är kass på båda...

...men som tur är så har jag ju en kompis som visar vart skåpet ska stå :)

Magnus mitt i mothugget på sin första ismetegädda

Vi åkte iväg tidigt på Söndagsmorgonen för lite pimpel och ifall det blev fisk så hade vi även med oss ismeteprylar. Valet av sjö stod mellan flera stycken men till slut blev det sjön Stråken.

Det började segt, inga napp på vår första plats. Vi förflyttade oss en bra bit och satte oss utanför en udde. Där trodde vi att det skulle finnas lite fisk. Och det gjorde det också. Magnus drog upp fisk efter fisk på sin mormyska medan jag satt där och drog upp och ner med min pilk utan tillstymmelse till pill.
Magnus tog en Gärs som bete till sitt ismete och det tog inte lång tid innan vippan slog upp och Magnus studsade upp.
Han strålade av glädje när han kände att det faktiskt var något som tagit hans Gärs. Han hoppades på en stor Abborre men resultatet blev en mindre Gädda


Magnus med sin första ismetegädda

Till Magnus säger jag grattis och till mig själv säger jag lycka till nästa gång.


Lota Lota, Burbot Pizza coming right up!

Senaste tiden har fisket efter Lake givit bra utdelning för oss.
Här nedan kommer ett par foton på några av de landade fiskarna.
Min största för kvällen och Magnus största för kvällen.
Det var dessutom nytt personbästa för Magnus även om det bara var 50g mer än hans tidigare rekord.


Björn hade några napp under kvällen, dessvärre blev det ingen landad Lake för hans del.
Martin var upptagen på annat håll och kunde inte följa med.

Abborre är betet vi föredrar till Lakefiske.
Dels för att vi fått riktigt bra nappantal och fångster, dels för att abborren sitter riktigt hårt och bra på kroken.

Min Lake 1600gMagnus nya PB 1990g


Det blev fler Lakar än dessa två men de flesta var väldigt små och inte mycket att rapportera.
Men det var i alla fall en riktigt trevlig kväll. Tråkigt att inte Martin kunde vara med.