Rosa guld - Laxodlingens baksida


Jag såg precis veckans Uppdrag Granskning där de tog upp Laxodlingar i Norge och hur hållbart det verkligen är att odla upp Lax istället för att fiska upp den från haven.
Forskningsresultat och uppgifter från projektansvariga visade att det krävs 1,5 - 2,5 kilo fisk fångad från haven på varje kilo Lax som odlas. Detta alltså genom att fisk fångas i kopiösa mängder som mals ner och blir till pellets som Laxarna i sin tur matas med.

Man blir ju mörkrädd när politiker, odlare och affärer som Ica och Coop nästan bara rycker på axlarna och säger att det inte är deras problem och att de "ska ta upp det med fodersäljarna"

Att forskarnas och experternas råd inte är värt ett dugg när politikerna ska bestämma kvoterna för yrkesfiskarna.
Att det överhuvud taget ÄR politiker som sitter där och bestämmer detta är ju helt ohållbart. De vet ingenting och de lyssnar hellre på yrkesfiskarnas lobbyister än experterna och forskarna som varnar för att haven håller på att utfiskas, våra hav kommer att bli tomma!

Sedan 50-talet har världens fiskbestånd sjunkit med 75%.
Större fisk är ännu värre drabbat och nu är det 10% kvar i haven jämfört med 50-talet.

En global katastrof är på antågande och det är inte jordbävningar, vulkaner eller meteoriter. Det är inte översvämmningar eller skogsbränder.
Det är politiker som luras att klubba igenom fiskekvoter som inte är hållbara, som är högre än vad all expertis rekommenderar.

Klicka här för att komma till Uppdrag Gransknings sida på SVT, där kan man se programmet

Skriv en kommentar