Landsjön + Spain = TrueVi hade finbesök idag på Landsjön, men mer om det lite senare.

Söndagen var inplanerad med fiske på schemat och vi åkte hemifrån mig runt kvart i åtta, resan gick fort i all spänning och snart var vi på plats. Vi packade ur bilen och stånkade ut på isen med packningen.

När jag vände mig om och såg över Fondans hus så kände jag mig tvungen att ta fram kameran, detta var vad jag såg:


Ytterligare en kvart senare var vyn denna:


Spelet av olika färger och ljusintensivitet var riktigt vackert att följa.

Vi borrade och satte ut våra spön och huggen började komma direkt.
Fram till 11-tiden var vi uppe i 8 stycken landade gäddor och flera missade fiskar.
Sedan började det gå trögt, det verkar som gäddorna tog en lång paus runt denna tiden och en eftersläntare tog vi lite senare.


Några av gäddorna vi fick under dagen, Martins var störst på 5,3 kg ungefär

Björn körde på angel och drog också några gäddor under dagen

När jag lagt mig på sidan vid ett hål och pimplade i väntan på korvarna som grillades så kom en grupp tjejer vandrande över isen och mot oss. En av dem gick direkt fram till mig och började fråga ut mig på engelska om vad vi gjorde, hur vi gjorde det och vilka fiskar vi fick.

Det visade sig att de var utbytesstudenter från Spanien som studerade nere i Skåne. De hade skaffat en bil och åkte runt för att se mer av Sverige.

Tyvärr var det ju stiltje på fiskfronten just då så de fick aldrig se några gäddor mer än på bild och inga älgar heller som de hade hoppats på att kunna se. Kanske de såg några älgar senare, det får vi ju hoppas.

Trevliga var de i alla fall, tjejerna. Och söta var de också :)

Sista fisken var det min tur att ta och den kom sent på eftermiddagen. Hon var inte stor men man är alltid nöjd med fisk oavsett storlek när man stått och glott på spöna en längre stund:


Möte med kommunen angående fisketillsyn och annatIdag var några från Nya Gäddhäng på ett informativt och väldigt intressant möte med representanter från länsstyrelsens fiskevårdsavdelning och från kommunen.

Kaffe dracks, kakor förtärdes friskt och några punkter var vi nog rätt så överens om också!
Vad det handlade om var fiskevårdsområdet Munksjön-Rocksjön och de intilliggande dammar och åarna.
Det pratades om orsakerna till fiskekortets införande, framtiden för Rocksjön som naturreservat, fågellivet, kanotisterna och om framtida bebyggelse runt både Rocksjön och Munksjön.

Det är många planer på nybyggnation intill Munksjön och det viktigaste som jag ser det är att inte varenda meter med naturlig sjökant förstörs vilket planerna ser ut att tyda på.
Utan naturliga vassar och sjökanter kommer fisklivet och fågellivet att påverkas negativt, det förstår ju vem som helst. Men som alltid när det är pengar inblandade så blir det svårt att förmå dem att ta hänsyn till naturen i tillräckligt stor utsträckning.

Fisketillsyn är också en viktig del när fiskevårdsområdet ska skötas. Utan tillsyn är det fritt fram för vem som helst att missköta sig. Några i Nya Gäddhäng kommer att ansöka om att bli fisketillsynsmän, och även Jönköpings fiskeklubb ska utse några stycken för detta.

Fiskekortet är gratis och är där för att få statistik, plus att man vill få ut information om regler till de som fiskar i Munksjön-Rocksjön. Att det inte kostar något kan tyckas konstigt, men det är vad som är bestämt från kommunens sida så det får man leva med.

Allt som allt var det ett bra möte och det kommer garanterat att leda till bra förändringar, bra sammarbeten och en bra framtid för Munksjön som en sportfiskesjö.
För det är just vad den är, en sportfiskesjö. Att äta fisken rekommenderas inte, inte för att den är extremt farlig att äta men det ÄR höjda halter av vissa ämnen från industriernas storhetstid.

Rocksjön i nysnö

Morgonen var tidig och när jag tittade ut ur köksfönstret låg det fem centimeter snö på varenda gren i trädet utanför.
Det var vackert men är ju inte riktigt optimalt för isfiske.


Vy ytanför mitt kök en tidig Januarimorgon

Idag var det dags för att prova Rocksjöns vita vidder i jakt på den där mostergäddan, monstergösen eller monsterabborren. Man hör talas om de där jättestora fiskarna som någons kompis farbrors granne tagit för några år sedan, liknande historier har nog alla sportfiskare hört och de är alltid skrönor...eller?

Vi anlände och tittade ut över en vittäckt sjö och det såg så lugnt och vackert ut.
En lätt dimma låg och slickade den frusna ytan.
Nu var det bara att kravla sig i flytoverallen och promenera ut på sjön.


Det är svårt att få till ett riktigt bra foto i direkt motljus.

Vi hjälptes åt att borra hålen genom den 40 cm tjocka isen, man blir riktigt mör i armarna efter några hål.
Men till slut var vi fördiga och satte ut våra spön och tog var sin kopp kaffe.
Nu började väntan på att bjällrorna och vipporna skulle indikera pill och hugg.


Den första indikationen var förmodligen bara mörten som var stark och utlöste vippan och sedan tog det en bra stund innan vippan på mitt spö plötsligt gungade fram och tillbaks. Jag sprang fram och såg att linan drogs ut i lugn och stabil takt. Klämmorna som håller spöet lossades och när jag lyfte spöet så kände jag ett litet gung.
Fisken satt och jag kände rätt fort att den inte var stor. Så länge det inte var en abborre då, i så fall skulle den nog vara rätt okej.

Första gången vi såg den i hålet var vi alla övertygade om att den vita skuggan där nere var en Gös men det var en Rocksjö-ljus gädda i miniformat. En fisk i alla fall, det får man vara nöjd med!

Minsta gäddan helt klart för mig på ismete.
Fast den var fin, i bra kondition och kommer säkert att växa till sig.

Ja det var det enda för dagen, tråkigt att de andra inte fick någon fisk. Peter tappade en lite bättre gädda nära hålet.

KaxholmsfiskeEn glad skara satte i Söndags planen i verket, att fiska efter storgäddorna som simmar i Landsjöns mörka djup. Fiskeutrustningen gicks igenom noga dagen innan och testades i en annan del av Köping...nej, jag menar Landsjön! Mer om det passet senare.


Att bege sig till Fondan och fiska är alltid trevligt. Ibland bjuds det på gott kaffe, ibland ställs grillen fram. Vi har några meter till Landsjöns strand och sällskapet är aldrig dåligt.
Det var ingen skillnad den här gången, 6 stycken var vi som samlades denna Söndagsmorgon.
Fondan & Co har fiskat i några veckor och med mildvädret som varit så hade knappt de gamla hålen frusit. Det var enkelt att slå upp dessa hål och borra några nya för alla spön.
Säkerligen finns det fiskare som tycker att man ska slita som ett djur fysiskt för att förtjäna sina fiskar men jag är inte en av dem, jag har förtjänat alla fiskar som jag fångat. Mentalt och tidsmässigt :)

Vädret var riktigt bra, inte mycket blåst och temperaturen låg runt nollan eller strax under.
Det var mulet och det sägs att det är bra för gädda, själv är jag osäker på om det verkligen stämmer och har haft riktigt bra fiske i extremt solsken. Tror jag föredrar solsken och vindstilla även för gäddfiske.


Två av medlemmarna från Nya Gäddhäng gjorde oss sällskap, Erik och John.
Trevliga grabbar som kommer att vara riktigt kul att fiska med framöver.


De lyckades plocka var sin fisk denna dagen


Det blev många fäll på vipporna utan att någon fisk tagit betet under dagen, kanske var det små gäddor eller medelstora abborrar. Jag tror vi räknade till nio stycken sådana.
Fyra stycken gäddor landade vi under dagen med en topp på runt 3 kg. Ingen riktigt bra dag fiskemässigt men absolut inte heller en dålig dag. De kunde ju ha haft en större medelvikt men det kommer nog till slut.

En micro-gädda lyckades övervinna sin rädsla och attackera min mört.
Hon ska vara glad att det inte var tvärtom, att mörten attackerade henne!
Den här snipan kommer nog att bli en ruskigt aggressiv storgädda till slut.


Dagen innan var jag och Martin Thomasson ute på andra sidan Landsjön och den turen blev inte vidare bra.
Jag lyckades hitta 3 stycken gamla 250mm-hål gömda under snön som jag gick i. I ett av hålen föll jag ner till knäet. Dyngsur om foten varade inte fisketuren så länge som man ville men så är det ibland. Tack till Martin som lånade ut ett par av sina strumpor i mitt försök att bli torr igen. Hade inte stöveln varit blöt så skulle det ju funkat.
Denna tur blev det en gädda för mig i trakterna runt 3 kg. Martin poserar med gäddan på bilden nedan.


Jag har köpt nya sexiga vantar till fisket, varma och sköna :)

Nytt år, nya möjligheter till storfisk...fast inte på första fisketuren för året


Landsjön tidig Söndagsmorgon
Solen började stiga över hustaken och temperaturen steg någon grad.
Det var fortfarande kallt men absolut inte i närheten av vad det varit de senaste veckorna här.Vi kände oss redo att möta en hel del skräckinjagande gäddgap i borrhålen idag.
Vädret var fint, alla var någorlunda pigga och vi hade bra med både betesfisk och ismetespön.

Motorisborren är den bästa uppfinningen någonsin till allt vad isfiske heter.
Med denna kunde det snabbt sättas ut både spön och några angeldon som de aningen äldre herrarna hade med sig.

Det tog ett tag innan första fisken tog betet på ett av våra spön. Tyvärr var hon borta vid mothugget och när mörten kom upp såg man inga bitmärken så att det var förmodligen en abborre som varit framme och tuggat till.

Det blev sammanlagt 3 gäddor fram till att vi åkte hem, två av dem togs på angel och en gädda togs på ismetespö.
Det var första ismetegäddan någonsin för övrigt för vår yngste man i dagens team, Simon.
Nästa gång blir det både fler och större, det är ju vad man intalar sig i alla fall.
Nu är det dags för en fika på stan med en tjejkompis.
Kaffe är bästa drycken i världen.