En stadssjö med många år av fisketradition


Munksjön

Hon ligger där med ringlande gångvägar runt sig och bjuder in till promenader, picknickar, joggning och vackra vyer för många glada amatörfotografer.

Hon har vattenskidåkare och kanotister(som jag inte har så höga tankar om visserligen), snart har vi ett nytt konserthus alldeles invid vid stranden.

Tyvärr har vi fiskare, gruppen som jag representerar, försummats ordentligt.
Det var riktigt bra att fiskekort infördes. Var och en som skaffar detta gratiskort får ett papper med regler att rätta sig till.

Mindre bra däremot med detta var, dels att det inte kostade något och dels att ingen kollar fiskekort ändå.
Kostnaden kan vi ta till att börja med.

Ett fiskekort som kostar pengar gör det möjligt att ur denna kassa kunna förvalta sjön på bästa sätt såsom isättning av fisk, hålla ordning på bryggor för tillgängligheten att fiska eller surra fast båten vid, en slant till tillsyningsmän som kollar fiskekort (och en hel del mer) etc..

Det är en avgift som vi fiskare väldigt gärna betalar, vi vill att det ska fungera och att de som jobbar för att hålla ordning ska göra det med en liten morot som betalning.

Som det ser ut nu så är det alltså gratis att fiska, du går bara till några utvalda ställen och hämtar ut ett Fiskekort för Munksjön och jag har för mig att man till och med kan printa ut ett på skrivaren som man laddar ner från nätet.

Länsstyrelsen är förmodligen de som ska hålla koll på så att reglerna följs och det fungerar inte.
Inga tillsynsmän syns till och därav ställs ingen till svars om någon bryter mot reglerna och reglerna(de flesta i alla fall) är ju där av en bra anledning.

Minimimått och maximimått på Gädda till exempel är skitbra.

Maximimått på Abborre är ännu bättre.

Men någon måste ju kontrollera fiskarna så att de håller sig till det.

Vi sportfiskare(majoriteten av oss i alla fall) följer självklart reglerna, vi hämtar ut fiskekortet och vi läser reglerna ordentligt.

Tyvärr är det inte vi som är problemet.

En hel del av fritidsfiskarna "Svenssonfiskare" som fortfarande har uppfattningen om att de ska kunna göra vad de vill med fisk som de själva fångar, de fiskare som rovgirigt slår ihjäl all ätbar fisk som de får upp och stoppar frysen full eller ibland ännu värre SÄLJER fisken.

Denna kategori fiskare nonchalerar om det är en Gädda under minimimåttet eller över maximimåttet som de får upp, eller en Gös, eller en Öring under fredningstid.

Utan tillsynsmän som kontinuerligt kontrollerar fisket runt sjön, kommer fiskekortet att vara mer till skada än nytta i det långa loppet, då man vaggas in i en falsk säkerhet och tror att det kommer bli bra medan vi sportfiskare som sköter oss ser att fisken sinar eller blir mindre i medelstorlek.

Och när man som sportfiskare ser framtidsplaner gällande Munksjön, blir man skrämd av hur det ser ut.
I södra/västra delen är det nu fin natur men där tyder de flesta förslag att det ska byggas både flytande scener för uppträdanden, nya broar och vattenaktiviteter för turister/barn.

Fisketurismen borde kunna generera bra mycket mer än alla aktiviteter tillsammans som finns och 'planeras' att finnas. Men det ses aldrig på det sättet, nej det ska byggas bostäder ända ner till gångbanan, det ska byggas bryggor med aktivitetet för ungar, det ska förstöras in till den sista delen natur vi har runt sjön.

Viken i sydvästra delen av sjön är tydligen helt fredad enligt fiskekortet, ingen orsak uppges och inget kan hittas på Länsstyrelsens hemsida om detta.

En vik som är jätteskön att sitta och guppa i med båten, ankra upp och kasta ut ett flötmete efter storgäddorna (okej, det är smågäddor där men de är roliga också) och så ser man att den dessvärre är fredad.

Munksjön skulle kunna vara en utomordentlig sjö för sportfiskare, och sportfiskare finns det gott om kan jag lova.

Fler ramper för iläggning av båtar, fler bryggor ämnade att fiska från, isättning av fisk, uthyrning av båtar framför allt för fiske behövs.

Fisketillgången har decimerats kraftigt av brobygget och det nya skräckbygget ute på utfyllnaden av Munksjön (som för övrigt är precis på parningstället för Gösen i sjön, Gösen är nu nästan utrotad) . Olyckligt.

Det finns mycket man kunde göra för att göra Munksjön mer attraktivt och enkelt att utnyttja för fiskeintresset, istället förstör man möjligheterna för fiskarna helt och hållet genom att utfärda gratis fiskekort (dumhet på högsta nivå enligt mig) och genom att inte ge oss sportfiskare och ansvarsfulla fritidsfiskare något alls tillbaka för att vi sköter oss.

Hoppas att de ändrar sina tankar om hur Munksjön ska utnyttjas i framtiden och att de inte tillåter nya byggen som kan förstöra sjön som bron och SMOT-huset gjort.


Kommentarer

Peter

2010-10-15 - 19:53:09
De kommer fylla igen hela skiten och bygga museum, konsthallar och svindyra lägenheter.. Fast innan de gör det kommer det fler broar... har ju varit lite bekymmer med trafiken när de stängt av bron för catwalk så det måste finnas ett par extra broar i backup.. Lägg ner fisket och gå på teater i stället, eller nått museum där nån modern konstnär hängt upp nerbajsade kalsonger på en vägg... det är kultur det !

Skriv en kommentar