Esox Lucius @ Landsjön, blåsigt värre men solen fanns där


Det började som en helt vanlig morgon.
Solsken hade utlovats, grenarna i träden utanför mitt köksfönster rörde sig inte nämnvärt i den lilla vind som fanns för tillfället.
Snö hade det inte fallit på ett tag och tövädret hade tagit bort den lilla snö som låg på isen sedan tidigare i vinter.

Detta hade potential att bli en väldigt bra fiskedag på Landsjön!

Strax innan åtta plockades jag upp av Martin Thomasson och vi anlände till Fondans gård strax efter åtta.
Vid urstigning av bilen kunde konstateras att det inte alls var någon vindstilla morgon men det var inte så farligt ändå.

Utrustningen packades ur bilen och upp på ryggar och i väskor, promenaden ner genom Fondans trädgård och ut på sjön var rask.
När vi svängde runt hörnet på förrådet och isen uppenbarade sig var min första tanke:
varför köper jag aldrig de där förbannade broddarna som jag tänkt på så länge?

Ja ja, det var ju för sent nu ändå :) när vi traskat ett par steg på den frysta vattenytan så mörkte vi att det var rätt okej att gå på ändå. Vi halkade inte så mycket så det skulle nog gå bra.

Björn var redan ute vid baslägret och hade fått ut sina angeldon när vi ankom. Vi borrade några hål och satte ut våra ismetespön och sedan var väntans tid inne.

Medan vi väntade på de stora simmande gurkorna att sluka våra beten bestämde vi oss för att försöka pimpla upp några till...utifall att det var skitbra fiske, vilket sedan skulle visa sig vara en lite väl entusiastisk förhoppning.

Men pimplade gjorde vi gladeligen och utan en enda mört som fångst.
Så här vackra är vi när vi pimplar:

Jag till vänster och Björn till höger

Vi försökte på några olika platser utan resultat och sedan flyttade vi oss till ett av Fondans ismetehål, borrade upp några hål runt det och satte oss för att pimpla. Det hade nämligen varit någon fisk och skakat om betesmörten på hans spö just innan. Vi trodde det var abborre, det vill säga ända tills jag sänkte ner min lilla mormyska i hålet och möttes av tvärstopp.
Jag började dra upp linan och kände att det var gädda efter några meter, den gjorde på tok för många skakningar och ryck för att vara något annat. Väl uppe vid hålet visade den sin gröna kamouflerade sida, gjorde en sista rusning och rätade kroken på den stackars lilla guldfärgade mormyskan.

Så kan det gå, jag hade ändå inte fått upp den ur det lilla hålet som vi pimplade i så det var inget att gräma sig över.

Björn satte ribban med första gäddan på några kilo, Martin T tog störst gädda för dagen på 5,3 kg och jag avslutade med en liten snipa som vägde 2,5 kg.

Reslutatet blev alltså 3 gäddor på en hel dags fiske, förmodligen det sämsta ismetepasset vi haft i Landsjön.
Men men, en fisketur är en fisketur!

Tack för en bra dag grabbar!

Skriv en kommentar