Ja nu verkar Laken vara på plats


Ikväll blev det en tur med Magnus för att jaga storlake.
Efter en väldigt lyckad betesfiskfångst så var vi snart på plats och kunde kasta ut.
Dimman låg som ett täcke över och runt oss, det var en aning kusligt måste jag säga.

Sekunden efter att Magnus kastat ut sitt så gör han ett mothugg, fisken hade tagit betet direkt när den landat på bottnen. Upp kom en pytteliten Lake som inte ens gick att fånga på bild om man zoomade in till max. Nej inte riktigt så liten men den var nog den minsta vi fått där. Ungefär så här stor var den *måttar upp maxavstånd mellan tummens topp och pekfingrets topp*

Efter den så hade vi båda lite napp men ingen ville fastna verkade det som.
Jag hade det första riktiga gunget men kände bara ett litet motstånd någon millisekund innan kroken lossnade från betesfisken och slank ur munnen på Laken. Magnus hade sedan några ordentliga hugg men det var samma visa där, ingen ville sätta sig.

Jag passade på att nattfotografera när det var som segast, och med dimman så blev resultatet rätt okej.
Hade varit fint med någon sorts ljussättning dock.


Efter att vi haft några stycken pill till på våra beten tog en Lake tag i betet som jag hade på mitt napplarm-spö och drog ut några decimeter lina så att det pep några gånger, när mothugget kom så kände jag inget motstånd alls. Surt, ännu en fisk missad.

Jag sätter på en ny betesfisk och kastar ut. Jag hinner sätta ner spöet och spänna upp linan innan jag ser några ordentliga gungningar på mitt feederspö (det till vänster på bild som står lite snett) och avbryter det jag håller på med på napplarm-spöet.

Ett bestämt mothugg senare känner jag ett ordentligt motstånd.
-Ja den sitter och den känns STOR, sjunger jag med världens största leende.

-Ofan gott Tintin, säger Magnus och gör iordning håven direkt.

Slirbromsen satt lite för löst dragen så den började dra ut lina. Jag drar åt slirbromsen och ser att spöet nästan böjer sig ner till vattenytan av tyngden. Några rusningar hinner Laken med innan den är framme vid land, och vi hade inte sett den ännu.

Magnus sveper under fisken med håven och lyfter den ur vattnet.
Den var inte något monster men störst för säsongen än så länge. Att drilla en Lake större än den här storleken, på ett känsligt feederspö är inte att rekommendera.

Den här har vi aldrig fått förut vad jag kan minnas

Laken vägde 2430g och var 69 cm lång. Magen var som en ballong när den låg platt mot avkrokningsmattan, den här Laken hade ätit upp sig ordentligt eller så var den fylld med rom. Nej inte sån man dricker.

Tyvärr blev det ingen bjässe för Magnus den här gången heller, men nu snart är det dags. Jag känner det.
Han missade däremot en lite större på runt 1,5 kg, den släppte på väg mot håven.
Vi såg den klart och tydligt dock.

Kommentarer

Sebastian

2011-11-22 - 17:59:07
Riktigt vacker fisk! Lär ju tyvärr aldrig få någon Lake själv då det bara blir spinnfiske efter abborre/gädda. Känns som chansen för lake som "bonusfångst" vid spinnfiske lär vara ganska låg :)

Christian Johansson

2011-11-23 - 01:41:13
Ja chansen till Lake vid spinnfiske är rätt låg, fastän det faktiskt händer ibland i vissa vatten med högt bestånd.Men svenska rekordet på Lake togs på en Rapalawobbler så allt är möjligt :)Lake finns i de flesta vatten och lägger man bara ner lite tid så går det att hitta dem och fånga dem.

Det är ju enkelt också. Bottenmete med någon sorts fiskkött eller Räka fungerar utmärkt, och en stor daggmask kan fungera med om man har tillgång till det under vinterhalvåret.

Hasse

2011-11-25 - 08:36:18
Kul läsning! Roligt med fler som fiskar lake på samma sätt som en själv. Bottenmete i åar. Fiskar själv mest i Helgeån och Nissan som båda håller mycket lake men som nog har en maxvikt på runt sex kilo.

Christian "tintin" Johansson

2011-11-25 - 11:27:48
Gott att höra Hasse :)

Ja då är det ju rätt trevligt med lite mildare väder så att åarna inte fryser jättetidigt som förra året. Och de större Lakarna letar sig upp senare på vintern så då hoppas man också att det är isfritt på ån.Helge å har jag aldrig fiskat i men det blir det säkert nån gång framöver. Rätt bra bestånd av Mal också och det måste väl vara en rätt rolig bonusfångst.

Manne

2011-11-25 - 13:08:34
Tjena! Go blogg! Har aldrig fiskat efter lake men är sjukt sugen. Några bra tips på fiskevatten att testa? Förstår att ni inte vill avslöja era bästa ställen men något eller ett par ställen vore gött att känna till.Tjo! // Manne

Christian "tintin" Johansson

2011-11-25 - 13:15:41
Tjenare Manne och tack så mycket.

Menar du fiskevatten runt Jönköping?

I Huskvarnaån går det upp Lake från Vättern, eller så är de stationära där hela året.Där kan man fiska i dammbildningen som kallas Kåvasjön, precis nedanför bron om man kommer från E4an. Man kan även fiska längst upp nedanför dammen vid Huskvarna Fabriksmuseum. Där brukar det samlas en del Lake på vintern.Ha ett trevligt Lake-fiske

Skitfiske

David

2011-11-27 - 23:19:51
Trevlig berättelse :-)

Har du några tips på rigg till en lakeamatör? blev sugen och vill testa här i Mälaren där jag bor...(nära hässelby strand)

Christian "tintin" Johansson

2011-11-28 - 00:47:21
Tack så mycket

Ja visst David.

Har du feedermetat någon gång? Det är i princip samma sorts fiske, fast med ett vanligt spö och en blytyngd istället för en feederkorg.

Och så en lite större krok om man inte fiskar stor Karp.

Jag kör på en cirkelkrok i storlek 4, man kan säkert gå ner till en i storlek 6 om man vill men jag känner mig mer säker med en 4a.Kroken sitter knuten på en tafs i materialet Fluorocarbon, det är genomskinligt som en nylonlina men tål mycket mer.Sänket jag använder är ett vanligt päronsänke/droppsänke som hänger från en sån här:http://www.willyssportfiske.se/p/mete-1/tillbehor-179/darts-glidparla-hake.htmlSe till att ha en gummipärla trädd på linan mellan det glidande sänket och tafset som du har knutit på huvudlinan. Annars är risken att tyngden som uppstår när du kastar får sänket att slå i beteslåset som ditt tackel sitter i. Gör den det så kan det lätt slita på knuten och linan går av.Skitfiske!

Skriv en kommentar