Vinterfiske med tung snö

Vi hade bestämt träff med Laken sedan ett bra tag nu, Magnus & jag.
Vrigstad var platsen för drabbning och kvällen såg lovande ut då vi sakta och säkert rullade ut på E4an.
Snön hade lagt sig som en matta, vägen var aningen för varm för att låta snön regera fullständigt så det var slask på sina ställen.

Ju längre ifrån vårt kära Jönköping vi kom desto mer snö fick ligga kvar på backen och när vi äntrade Hook hade snön helt tagit över som kung av naturen. Vi skaffade oss betesfisk på vårt vanliga hemliga ställe och det tog nästan knäcken på oss och våra mesiga fingrar. Kastnätet frös mellan varje utkast, det var som att kasta en pappkartong. Men fisk fick vi till slut.

Väl framme gjorde vi, huttrande och kaffesugna, iordning våra fiskegrejer och kastade ut betet. Det tog inte lång tid innan första nappet på Magnus spö. Någon sekund senare på mitt spö. Inget av dessa resulterade i någon landad fisk men det tände hoppet i alla fall, kanske gjorde det oss även lite lite varmare.

Vi kämpade på, drack kaffe och snackade skit som vanligt. Allt mellan yta och botten diskuterades och vi kom nog fram till åtminstone någonting vettigt.

Det ryckte i våra spön med jämna mellanrum men fisken var väldigt försiktig. Helt otroligt försiktig.
Slutligen lyckades jag med konststycket att göra ett mothugg i rätt tid och en tyngd i andra änden skvallrade om en Lake i bättre storlek.

Ivriga och glada lyfte vi Laken upp över ytan och konstaterade att den var störst för denna vinter.

Var det kallt? Ja bilden talar sitt tydliga språk
3200 g och 75 cm, bottenmete och Löja var vad som krävdes idag

Inga fler Lakar blev det, fastän vi hade många pill på våra beten.

Kommentarer

Fondan

2012-01-11 - 20:51:50
Härligt Tintin, gott att se att det lönar sig när ni utmanar vädret!! Kan bli bra poäng på sån't om det blir isbrist på sjöarna i Småland i "vinter" :)

fiskare

2012-01-13 - 13:53:12
kom in på den här bloggen när jag letade efter tips om lakfiske på vintern. och jag har nu läst att du bor i jönköping. jag bor själv 3 mil nordväst om jönköping (mullsjö). men jag har ingen aning om var man kan fiska lake i närheten av där jag bor. väldigt sugen är jag dock. du har ingen aning om några bra laksjöar nordväst om jönköping? :)lycka till med fiske i vinter!

Christian "tintin" Johansson

2012-01-13 - 17:02:01
Hej på dig fiskaren!

Vad trevligt att du hittade hit.

Lakefiske kan vara klurigt, just för att de är svåra att hitta. Men några knep finns det för att göra jakten till mer än bara slumpförsök.Om det är is på sjön så borde man leta efter grundplatåer med någon form av hård botten. Under vintern letar sig nämligen Laken till platser för att leka (para sig) och det gör de på grundare områden med sand- och stenbotten.Jag har inte varit i Mullsjö i vinter och har igen koll på hur kallt det varit, men det brukar ju vara den kallaste byn i området så det kanske har lagt sig en is som går att ta sig ut på.Jag vet inte om Mullsjön har Lake men jag har för mig att Stråken håller stor Lake så där skulle jag prova om jag var du. Men räkna med flera bompass innan första fisken kommer, och Stråken är ju en väldigt svår sjö för all sorts fiske.Ifall inte isen ligger så hade jag provat någon av åarna, och då blir det ju bottenmete så som vi gör nu. Enkelt tackel med ett glidande sänke på 30-50 g och en fluorocarbonrigg med storlek 2, 4 eller 6 enkelkrok. Valfritt kött som bete, men någon fisk är att rekommendera. Mört fungerar, levande Löja fungerar riktigt bra. En bit abborre (skippa huvudet), makrill, strömming mm. Jag rekommenderar dock inte filéer utan hela fiskar som man skär till bitar i bra storlek.Jag vet en plats som jag skulle prova minst 4 kvällar om jag skulle fiska där.Det är där vandringsleden som följer tågrälsen kommer fram till Stråken, och rälsen går över sjön.

Se på någon karta så förstår du vart jag menar.

Där, på Mullsjösidan, kan man sitta till norr om sundet och kasta. Plats för eldstad har jag för mig att det finns där med.Såg för övrigt en groteskt stor gäddhona med två efterhängande hanar som lekte i näckrosbältet/vassruggen precis där en vår för två år sedan. Så det kan ju vara ett bra tips för gäddmete om några månader.Skitfiske!

Skriv en kommentar