Gösäventyret

Den underbara fiskesöndagen startade tidigt.
Klockan ringde vid sju och jag steg upp, bryggde kaffe, borstade tänderna och tittade på TV en stund.
Magnus ringde när han stod nedanför och vi gav oss ivåg klockan åtta.

Första halvan av dagen var vigd åt betesfisken. Vi körde till en ny sjö för att prova på om det fanns potential att bli en bra fiskesjö.
Vi hade många napp men endast en mört hamnade i hinken här. Vi åkte vidare och stannade på ett nytt ställe där det gick mycket bättre. Snart hade vi hinken full med mört och kunde lugnt åka till närmaste samhälle för att köpa potatissallad för grillstekarna.
Japp, Magnus hade tagit med sig en grill och kött att laga till.

Jag var uppväxt i samhället där vi handlade och ringde morsan, hon och mormor var ute och promenerade och av en händelse i närheten så vi väntade in dem och pratade en stund.

Men nu var det ju fisk som skulle upp i båten så vi satte oss i bilen och åkte ner till Gössjön.
Fiskekort inhandlades och båt hyrdes, utrustningen packades i båten och vi gled iväg ut på sjön.

Vi trollade bort mot hotspoten där vi hade tänkt parkera och meta.
Under trollingen högg något tag i min wobbler och jag kände rätt snart att det var en gädda.

Jag släppte tillbaks honom utan dramatik och vi fortsatte trollningen bort till platsen.
Efter byta av tackel var det äntligen dags för mete och vi började inne på det grunda och flyttades med vinden ut över en djupbrant. Där visste vi att Gösen tyckte om att hälla till och första hugget kom rätt omgående på Magnus flöte.Magnus Gös 2280g och 66cm

Snart försvann mitt flöte också och jag var i extas när jag tog ett hårt tag om mitt spö. Skulle jag få upp min allra första Gös nu? Eller var det kanske ännu en Gädda?
Snabbt kände jag att det klassiska gäddknycket med huvudet och rusningarna inte infann sig och det betydde att en Gös satt på kroken.
Efter en snabb fight kunde jag äntligen stå och hålla i första Gösen i mitt liv. En känsla som verkligen är obeskrivlig, den första fisken av en art är väldigt speciell.Min första Gös 2060g och 64cm

Magnus fick ytterligare två Gösar på flötesdrifting (mitt nya ord för hur vi fiskade) och jag fick en till. Magnus fick även en Gädda.
Samtidigt som våra flöten guppade omkring med en mört som bete så provade vi att vertikaljigga, ungefär som att pimpla och enligt experterna ett väldigt effektivt sätt att fiska Gös.
Och de hade verkligen rätt, det var hur roligt som helst och vi hade många napp. Tyvärr är det svårt att få dem att fastna på kroken så jag fick ingen Gös på detta sätt och Magnus fick en enda. Förmodligen gick gösen direkt från mitt bete och tog Magnus för vi jiggade precis bredvid varandra och en sekund efter att jag haft ett ordentligt napp så kom hugget på Magnus jigg.


Magnus vertikaljiggsgös

Summering:
Jag tog två Gösar och en Gädda, den ena Gösen vägde strax över två kilo och den andre strax under. Gäddan vägde runt tre kilo.
Magnus lyckades få fyra Gösar med en topp på strax under 2.3 kg och hans Gädda var ungefär i samma storlek som min.


Fiskedagen var riktigt lyckad och jag hoppas vi ger oss ut på fler sådana äventyr. Detta är livet när det är som bäst.

Kommentarer

Anne

2009-06-08 - 16:49:26
Jag tackar för fiskarna. Jättesnygga!

Men HERREGUUUUD innan jag rensat, skinnat och filéat dom! Med min slöa kniv.

Men nu ligger de i frysen.

Tack för besöket, grabbar!

Magnus

2009-06-10 - 20:11:42
Nu är det bara att ge sig på de stora nu istället då... de finns ju där, frågan är bara vad man ska lura upp dom med... ? Nya tag snart!

Micke

2009-06-16 - 22:09:31
Fina fiskar, och grattis till din nya art på listan! :)

Skriv en kommentar