Fredag

Första dagen på helgen, ikväll blir det utgång med vänner och resten av helgen kommer bli lugn skulle jag tro. Inget fiske planerat i alla fall.

Och morsan kommer på besök, det händer för sällan.
Hon kom ju och hälsade på en dag när jag och fiskekompisarna var i min gamla hemstad och provade lyckan.



Gäddorna verkar komma igång överallt nu, höstfisket går snart över till vinterfiske.
Kanske hinner det bli ett pass på Munksjön innan isen lägger sig

Polariserande solglasögon av märket Vision


Jag har ett par gamla och väldigt slitna solglasögon som jag verkligen älskar.
Tyvärr har de fått utstå mycket och glasen är repiga, ytan på bågarna börjar släppa och de är allmänt nedgångna.

De sitter så otroligt skönt, även efter flera timmar och jag skulle så gärna vilja hitta någonstans där man kan köpa dem. Så nu hoppas jag på att någon läser mitt inlägg och vet vart de går att få tag i.

Jag har märket, Vision, men inget annat. Framifrån ser de ut så här:


På bilderna jag tagit ser glasen nästan bruna ut, men de är i verkligheten gula.
De har en text på insidan av bågen där det står "Classic DX" och det ser ut så här:


Utslitet Vision-märke:


Anledningen till att jag vill hitta solglasögon av samma modell är att de sitter så bra på öronen och jag har inte hittat några solglasögon till överkomligt pris som ens kommit i närheten. Och när man provar i affär så går det helt enkelt inte att förutse hur de kommer kännas efter 2-3 timmars fiske. Alla solglasögon jag provat innan har gjort riktigt ont efter ett tags användning.

Hoppas någon känner igen dem och kan hjälpa till.

Pulka för packning och elektronisk handvärmare


Idag handlar det om utrustning för vinterfisket.
Standardutrustning som spön, rullar och liknande menar jag inte utan saker som gör fisketuren både lite smidigare och kanske det viktigaste...bekväm.

Värma händerna
Jag har kollat runt efter alternativ till såna där värmekuddar med vätska i, och tänker i vinter prova en elektronisk variant.
Den kallas USB-handvärmare och som namnet antyder så är det bara att ladda upp den enkelt genom datorns USB-port när man varit ute i kylan.
Den ska enligt tillverkaren klara upp till 2 timmar men vad jag kunnat läsa mig till så är det närmare en timme.
Det bästa med den är att man enkelt kan stänga av den, det kan man ju inte med vätskekuddarna.
Den kommer säkert att värma gott i vinter.


Mycket packning
Vid långa färder över isar till och från platsen där man ska fiska är det ibland riktigt tungt att få med all packning.
Man har en ryggsäck som är fullproppad, flera stycken ismetespön, isborr, betesfisk-hink och lite annat för att göra fisketuren till ett nöje som ved, stol mm

Jag har sett en hel del "hemmabyggen" som folk gjort, uppfinningsrikedomen bland fiskare är enorm.
Men jag fastnade för en pulka från Jula som jag tänkt köpa och fixa till lite så den passar mitt ändamål
Någon form av rygg som man kan fälla ned under transport i bilen, kanske med ett antal spöhållare som jag kan ställa spöna i vid uppfällt läge hade jag tänkt. Kanske mjuka kanter som går upp 30-40 cm och som man kan "knyta" över packningen.

Jag får se vad jag hittar på men den ser lovande ut i alla fall, riktigt bred är den och den ser ut att kunna gå stabilt och högt även i djupsnö.

 

Det är en trevlig känsla, att se fram emot vinterfisket. Kylan är jag däremot inte lika glad över men det ska nog gå att värja sig mot denna plåga.

 

När ni går ut på is, oavsett om det är för att ta skridskorna på en tur, fiska eller något annat, glöm inte de två största livräddarna som finns: Isdubbar (ett absolut måste) och ett rep som är åtminstone några meter långt.


Sköt om er där ute, en riktigt tråkig fiskedag kan vändas till den bästa i ens liv på ett ögonblick men en riktigt bra fiskedag kan lika snabbt vändas till den värsta dagen i ens liv. Säkerhet är viktigt!

Nu är den här


Vintern
Årstiden jag både bävar för och ser fram emot lite grann

När isarna lagt sig, eller rättare sagt precis innan isarna
lagt sig, känner man kliandet i fingrarna och stenarna i magen.
Fisketarmen vrider sig och man kan inte nog så fort komma ut och släppa ner betet.

Jag har bara två ismetespön så ett eller två till måste jag försöka komma över billigt men det är inte vad detta inlägg ska handla om.

Spön är ju jättebra, men vad som är bäst är när man hittat någon hållare som man verkligen trivs med.
Jag såg ett klipp på youtube där en kille hade ismetespöhållare gjorda i metall och undrar om någon har en aning om ifall en sån här sort går att köpa någonstans. Jag har ingen aning om hur man böjer stålstänger så att göra dem själv är jag inte riktigt rätt man att försöka mig på :)

Så här ser de ut i alla fall:



Den ser ut att vika ut och framåt under snön så att den står stadigt. Den verkar ju hur smidig och bra som helst. Några sådana skulle jag verkligen vilja ha till vinterns fiske.

Sköt om er på isarna, säkerhet först! Vattnet är kallt och det reagerar man otroligt fort på och tappar ork.
skitfiske

/Christian


En stadssjö med många år av fisketradition


Munksjön

Hon ligger där med ringlande gångvägar runt sig och bjuder in till promenader, picknickar, joggning och vackra vyer för många glada amatörfotografer.

Hon har vattenskidåkare och kanotister(som jag inte har så höga tankar om visserligen), snart har vi ett nytt konserthus alldeles invid vid stranden.

Tyvärr har vi fiskare, gruppen som jag representerar, försummats ordentligt.
Det var riktigt bra att fiskekort infördes. Var och en som skaffar detta gratiskort får ett papper med regler att rätta sig till.

Mindre bra däremot med detta var, dels att det inte kostade något och dels att ingen kollar fiskekort ändå.
Kostnaden kan vi ta till att börja med.

Ett fiskekort som kostar pengar gör det möjligt att ur denna kassa kunna förvalta sjön på bästa sätt såsom isättning av fisk, hålla ordning på bryggor för tillgängligheten att fiska eller surra fast båten vid, en slant till tillsyningsmän som kollar fiskekort (och en hel del mer) etc..

Det är en avgift som vi fiskare väldigt gärna betalar, vi vill att det ska fungera och att de som jobbar för att hålla ordning ska göra det med en liten morot som betalning.

Som det ser ut nu så är det alltså gratis att fiska, du går bara till några utvalda ställen och hämtar ut ett Fiskekort för Munksjön och jag har för mig att man till och med kan printa ut ett på skrivaren som man laddar ner från nätet.

Länsstyrelsen är förmodligen de som ska hålla koll på så att reglerna följs och det fungerar inte.
Inga tillsynsmän syns till och därav ställs ingen till svars om någon bryter mot reglerna och reglerna(de flesta i alla fall) är ju där av en bra anledning.

Minimimått och maximimått på Gädda till exempel är skitbra.

Maximimått på Abborre är ännu bättre.

Men någon måste ju kontrollera fiskarna så att de håller sig till det.

Vi sportfiskare(majoriteten av oss i alla fall) följer självklart reglerna, vi hämtar ut fiskekortet och vi läser reglerna ordentligt.

Tyvärr är det inte vi som är problemet.

En hel del av fritidsfiskarna "Svenssonfiskare" som fortfarande har uppfattningen om att de ska kunna göra vad de vill med fisk som de själva fångar, de fiskare som rovgirigt slår ihjäl all ätbar fisk som de får upp och stoppar frysen full eller ibland ännu värre SÄLJER fisken.

Denna kategori fiskare nonchalerar om det är en Gädda under minimimåttet eller över maximimåttet som de får upp, eller en Gös, eller en Öring under fredningstid.

Utan tillsynsmän som kontinuerligt kontrollerar fisket runt sjön, kommer fiskekortet att vara mer till skada än nytta i det långa loppet, då man vaggas in i en falsk säkerhet och tror att det kommer bli bra medan vi sportfiskare som sköter oss ser att fisken sinar eller blir mindre i medelstorlek.

Och när man som sportfiskare ser framtidsplaner gällande Munksjön, blir man skrämd av hur det ser ut.
I södra/västra delen är det nu fin natur men där tyder de flesta förslag att det ska byggas både flytande scener för uppträdanden, nya broar och vattenaktiviteter för turister/barn.

Fisketurismen borde kunna generera bra mycket mer än alla aktiviteter tillsammans som finns och 'planeras' att finnas. Men det ses aldrig på det sättet, nej det ska byggas bostäder ända ner till gångbanan, det ska byggas bryggor med aktivitetet för ungar, det ska förstöras in till den sista delen natur vi har runt sjön.

Viken i sydvästra delen av sjön är tydligen helt fredad enligt fiskekortet, ingen orsak uppges och inget kan hittas på Länsstyrelsens hemsida om detta.

En vik som är jätteskön att sitta och guppa i med båten, ankra upp och kasta ut ett flötmete efter storgäddorna (okej, det är smågäddor där men de är roliga också) och så ser man att den dessvärre är fredad.

Munksjön skulle kunna vara en utomordentlig sjö för sportfiskare, och sportfiskare finns det gott om kan jag lova.

Fler ramper för iläggning av båtar, fler bryggor ämnade att fiska från, isättning av fisk, uthyrning av båtar framför allt för fiske behövs.

Fisketillgången har decimerats kraftigt av brobygget och det nya skräckbygget ute på utfyllnaden av Munksjön (som för övrigt är precis på parningstället för Gösen i sjön, Gösen är nu nästan utrotad) . Olyckligt.

Det finns mycket man kunde göra för att göra Munksjön mer attraktivt och enkelt att utnyttja för fiskeintresset, istället förstör man möjligheterna för fiskarna helt och hållet genom att utfärda gratis fiskekort (dumhet på högsta nivå enligt mig) och genom att inte ge oss sportfiskare och ansvarsfulla fritidsfiskare något alls tillbaka för att vi sköter oss.

Hoppas att de ändrar sina tankar om hur Munksjön ska utnyttjas i framtiden och att de inte tillåter nya byggen som kan förstöra sjön som bron och SMOT-huset gjort.


Munksjön


Solens strålar kämpade sig igenom det lätta molntäcket, fåglarna vaknade och vi gled sakta ut på en spegelblank sjö.
Det enda som störde friden var ljudet från bilarna som körde förbi på vägen bakom oss.


Munksjön kan ge ett sådant välbehag, prickar man rätt och allt är perfekt så är det svårt att finna något bättre här i livet.

Munksjön, mitt i centrala Jönköping, som huserar Abborre, Gädda, Gös, Öring och en hel del arter av vitfisk.

Den här Lördagen åkte la vi ut tidigt, det började precis ljusna när vi packat klart allt i båten.
Magnus styrde båten medan kapten Martin stod i fören och höll koll efter isberg.


Gädda var på menyn och då behövdes det mört. Det har inte varit så enkelt för oss att skaffa betesfisk här men det fungerar ibland. En timme gick och äntligen var det dags för gäddmete.



Vi bestämde oss för en plats och kastade i ankaret. Ut med mörten och vänta, och vänta...
Inget pekade på att någon Gädda var i närheten på stället vi valt och nu hade solen som ett sandpapper slipat bort det tunna lagret moln som täckte himlen då vi la ut.
Det är inte riktigt optimalt väder för Gädda. Sol, vindstilla och varmt är tre saker man inte vill ha.
Men vi var här, och ärligt talat så njuter jag mer när det är sånt här väder än blåst och mulet.


Vi bestämde oss för att flytta in oss i en vik, leta efter Gäddan på grundare vatten med närhet till växtlighet.
Det visade sig vara en bra strategi, jag tittadet bort mot platsen där mitt flöte låg några sekunder innan men såg bara några svallvågor fortplanta utåt från där flötet befunnit sig. En Gädda hade tagit min mört och den hade tagit fart ner mot botten. Det var inga problem att göra ett bra mothugg, lina rullades ut så det enda jag behövde göra var att slå över haspeln och lyfta spöet bestämt och i en enda rörelse.

Så skönt det är när man inte fått någon fisk på länge och man nästan glömt bort den här underliga känslan av att nåt levande drar i andra änden av linan. Rycken fortplantar sig upp i spöet, över till handleden och ända upp i axeln.

Nu var Gäddan fast och det var inga problem att arbeta hem den mot båten. Hon gjorde några långa rusningar men hon var rätt seg jämfört med hur sommargäddorna uppför sig, det märks att vattnet börjar kylas ner mer och mer.

Väl inne i båten tog Magnus en lipgrip och lyften in gäddan på avkrokningsmattan. Jag hade bara en liten tång tillgänglig och var lite tveksam till att försöka kroka loss gäddan med fingrarna så nära käften. Det skulle visa sig att jag hade all anledning till oro. En välplanerad skakning slutade med att gäddan dragit sina sylvassa tänder över hela insidan på min tumme. Blodet började pumpa ut och snart var gäddan rödprickig.




Tvättning av handen resulterade i att jag var fri från blod i någon sekund, sedan spred det sig över fingrarna igen.
Sånt är livet när man fiskar Gädda, de har ett ofantligt antal tänder som är effektiva till tusen när det kommer till att slita upp sår om man inte är försiktig nog.



Lite tejp senare och jag var redo för nya tag


Åter till fisket!
Gäddan vägde runt 4 kg, längden var någonstans strax under metern men vi mätte den aldrig och vågen var lipgripen så det var ingen exakt vikt man fick.

All in all, en bra dag. Fint väder och trevligt sällskap. En Gädda fick man och lite sol i ansiktet.

Sveriges längsta sportfiskefångade och registrerade Abborre!


Abborren är en eftertraktad fisk ur sportfiskesynpunkt.
När de kommer upp i storlekar runt 1-1,5 kg eller över så kan de skapa ordentlig panik med sina sidorusningar.

Det är också något alldeles speciellt när man väl ser den grönskimrande sidan med svarta vertikala ränder glimma till under ytan.

Den viktmässigt största Abborren tagen enligt sportfiskets regler var en bjässe på 3150 g och den togs 1985 i Hällers myr i Lysekil. Denna abborre var 53 cm lång.

I September det här året togs en abborre med den osannolika längden 56 cm, den vägde dock "endast" 2630g.
Fångstmannen heter Dan Ersbjörs och fisken togs i Hotingsjön på en Relax-jigg.

Här är en länk till fångstmannens berättelse: Sportfiskarna.se

Grattis till denna enorma Abborre, en längd som den inger riktig respekt

Har fått tillstånd från markägare att fiska i hans sjö :)


Det är ju underbart att få tillåtelse att fiska hos någon.
Ett mail där den förre ägaren till en gård skriver att den nya ägaren ger mig tillstånd att fiska i sjön, sånt gör en ju så glad.

En liten källsjö, helt utan till- och frånflöden. Många frågor kommer direkt, som vilka djup det finns i sjön och hur mycket växtlighet det är. Det får bli att ta sig dit ut och titta runt. Kanske finns det även båt som man kan låna.
Gädda och Abborre har jag fått veta att det finns i sjön, hoppas få veta lite mer om den och vad et kan finnas mer för arter.

Om någon sitter på mark och fiskerätt i sjöar så vore det väldigt uppskattat att få ett mail från er också.
Extra bra om någon av följande arter finns rikligt:

  • Ruda
  • Sutare
  • Sarv
  • Lake
  • Ål

Jag fiskar aldrig för att äta, någon enstaka Gös har fått komma hem men annars hanteras fiskarna varligt och efter en fotosession och vägning släpps de tillbaks för att få fortsätta växa.

Tack för fisketillståndet och tack till alla som läser min fiskeblogg!


Hoppas vi ses i vinter igen - - Tjocka tanten - 4,2 kg

Vad roligt! Idag nådde min blogg 10.000 besök från Sverige


Det var inte dåligt.
Google har en riktigt bra tjänst som håller koll på ens hemsida med otroligt detaljerad information.
Den heter Google analytics.
Den är inte alls lika missvisande som andra liknande tjänster som man kan se på olika platser här på nätet.

Vilken spridning det är, folk från hela landet ramlar in på bloggen.



Jag har placerat min blogg i Jönköpingbloggkartan.se!
Fast jag förstår inte hur man kommer in i indexeringen hos knuff.se
Jag har försökt läsa mig till det men får det till att man måste "knuffas" av andra för att hamna där

Äntligen var det dags för lite höstfiske


Planen hade lagts upp och den gick i korthet ut på att först skaffa Mört och att sedan förflytta oss för att meta Gädda på betesmörtarna. Planer funkar lite si sådär ibland :P

I alla fall, vi gjorde försök efter försök att finna Mört och att fånga dem. Det var inte det enklaste kan jag lova.
Om det var vädret eller något annat som spelade in vet jag inte men Mört var det dåligt med där vi provade.

Till slut fann vi en plats som gav fisk i riktigt bra storlek för Gäddmete och efter en stund var vi nöjda. Detta var väl femte stället vi provade för dagen och en sammanlagd förflyttning på runt 2 mil, tur vi hade bilar :)

Iväg bar det illa kvickt mot Gäddornas sjö och det efterlängtade metet.
Väl där gjorde vi iordning våra riggar och kastade ut, öppnade var sin öl och lät varenda muskel i kroppen stänga av sig.
Magnus överglänste oss alla som vanligt på den här punkten:

*zzzzz*

Vi andra höll oss vakna men det hjälpte föga då Gäddorna inte alls verkade på hugget.
Alla började med bottenmete men jag blev trött på att ständigt ha en och en halv meter och 2 kg sjögräs som täckte betesfisken varje gång jag vevade in för att kasta om, så jag tacklade om till flötesmete och lät fisken gå på runt en meters djup. Där slapp den simma in i gräset hela tiden och jag kände hopp om att en Gädda kunde få syn på Mörten.

Efter några timmar blev vi rätt trötta på det och värmen i soffan lät mer lockande så vi packade ihop för hemgång.
Då jag vevade in linan och lyfte upp Mörten kunde man se tydliga revor från en gäddkäft, allt var gjort utan att jag kunde se det på flötet. Det är möjligt att Gäddan bara tog tag i Mörten och släppte den genast.

Vädret började rätt okej med mulet och ingen vind att tala om.
Sedan började vinden trycka på och det kom en liten regnskur som gick över till solsken och nästan vindstilla.
Skumt väder men det är hösten det.

Bättre skitfiske nästa gång får man hoppas.
Nu har jag i alla fall några infrysta mörtar för att verkligen ge deadbait en chans.